Bijzondere samenwerking de Zwanenhoeve

Zorgboerderij de Zwanenhoeve, dagbestedingslocatie van Zuidwester in Zevenbergen, laat al jaren haar vee slachten en verpakken bij Keurslager Patrick van Elteren. Vervolgens verkopen zij het vlees in hun eigen winkel. Afgelopen zomer is er een bijzondere samenwerking ontstaan. Cliënten pakten namelijk al ruim 4000 bestekzakjes in die voor catering doeleinden worden gebruikt.

Jeanette Jongsma, regiomanager West-Brabant bij Zuidwester, vertelt: “Het is een kans voor cliënten om iets te doen voor iemand die het ook daadwerkelijk nodig heeft. De cliënten weten dat ze het niet zomaar doen, maar dat Patrick het gebruikt voor zijn catering doeleinden.” Patrick van Elteren vertelt: “Wij kunnen uiteraard zelf het bestek inpakken, we kunnen daar mensen voor inhuren óf naar een manier kijken waarbij we een maatschappelijk doel dienen. Dat laatste vind ik erg belangrijk, dus vroegen we of cliënten van de Zwanenhoeve, bestekzakjes wilden inpakken. Aangezien er geen betaling mag plaatsvinden, maar wel sponsoring, krijgt de zorgboerderij korting op het slachten. Een win-win situatie voor ons allebei.”

Niet alleen zinvol, maar ook leuk

Arno werkt op de Zwanenhoeve met een dagbestedingsindicatie. “Ik vind het heel leuk om de bestekzakjes in te pakken. Ik wil dit ieder uur van de dag wel doen, maar dat kan natuurlijk niet. Ik moet ook ander werk doen op de boerderij. Als ik tijd heb, dan ga ik de bestekzakjes inpakken,” vertelt Arno enthousiast. Jeanette vind het een waardevolle samenwerking. Een manier waar meer bedrijven over na kunnen denken. “Cliënten kunnen enorm veel. Wat ze leren passen ze ook direct toe. Zo geven ze bij Patrick tijdig aan dat de zakjes bijna op zijn, dat hij messen en vorken moet leveren, om weer verder te kunnen. Op de boerderij leren ze in de winkel om met voorraden om te gaan en dat zie je nu dus ook hier in terug”, vertelt Jeanette.

Meer mogelijkheden

Patrick ziet in de toekomst meer mogelijkheden om met de Zwanenhoeve samen te werken. Bijvoorbeeld het stickeren van potten soep. Tijmen Hoogendijk, medewerker dagbesteding, deelt die mening: “De cliënten werken heel hard. Eind dit jaar willen we 15.000 zakjes gevuld hebben en dat gaan we zeker halen. De samenwerking pakt voor iedereen goed uit. De cliënten zijn trots dat ze op deze manier hun bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Een mooi voorbeeld van een samenwerking met een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt en mogelijkheden creëert voor onze cliënten.”

Foto: V.l.n.r. Jeanette Jongsma (regiomanager), Arno (cliënt Zwanenhoeve), Patrick van Elteren (Keurslager) Tijmen Hoogendijk (medewerker dagbesteding)